Forum :.:.: BABICKIE FORUM INTERNETOWE :.:.: Strona Główna :.:.: BABICKIE FORUM INTERNETOWE :.:.:
STARE BABICE
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kto ma problemy z działaniem Neostrady?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum :.:.: BABICKIE FORUM INTERNETOWE :.:.: Strona Główna -> TEMATY ARCHIWALNE 2009
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marsto
jestem tu 24/24
jestem tu 24/24



Dołączył: 26 Kwi 2007
Posty: 2730
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 8:59, 18 Gru 2008    Temat postu:

Lucyfer napisał:
Kto i gdzie nie miał Internetu od wczoraj po południu do dziś wieczorem? Bo w południowej części Koczarg Starych leżał i kwiczał.

Czy Was też BOK TP usiłował robić w idiotów? Po tej ostatniej awarii przymierzamy się z sąsiadami do złożenia oficjalnej skargi do UKE nie tyle na samą awarię, co na dziurawe procedury TP i sposób traktowania klientów przez nie narzucany ich personelowi (bo do "słuchawek" trudno mieć pretensje, czytają durne skrypty, które im narzucono).


U mnie (znaczy w Lipkowie) wczoraj działało bez większych problemów. Wiesz, ale TPSA chyba nie dorosła do realiów które są w polsce od X lat. Niedawno znajoma (mieszka na Warszawskiej na granicy Zielonki i Koczarg) chciała sobie podłączyć telefon z TPSA i zgadnij co jej powiedzieli. Najwcześniej za rok Twisted Evil


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Marsto dnia Czw 9:00, 18 Gru 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lucyfer
jestem tu 24/24
jestem tu 24/24



Dołączył: 19 Mar 2006
Posty: 6670
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: gmina Babice - Prawie jak Polska :)

PostWysłany: Czw 9:28, 18 Gru 2008    Temat postu:

Wydusiłem z konsultantów informację, że jakaś rozbudowa jest planowana, tylko nie znają ani daty jej rozpoczęcia, ani zakończenia. Żeby było ciekawiej, we wrześniu jakąś rozbudowę w tym rejonie skończyli, ale z mojego punktu widzenia wiele się nie zmieniło, transfery na megowym łączu rzadko przekraczają 900 k.

A w całej tej zabawie wszystkich nas wkurzało, że dzwoniąc na 102102 musieliśmy wysłuchać namolnej reklamy "kupa pan se neostradę z telewizją", gdy nawet głupi mail nie chodził. Dodatkowo, gdy rano przy kawie włączyłem TV, trafiłem od razu na reklamę "kup pan se neo z laptopem". Myślałem, że TV do ogrodu wywalę przez okno.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
biro
debeściak
debeściak



Dołączył: 19 Kwi 2008
Posty: 703
Przeczytał: 10 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lipków

PostWysłany: Czw 14:58, 18 Gru 2008    Temat postu:

Wkrótce kończy się moja umowa z neo, więc jestem atakowany przez telefon, żebym przedłużył ją na korzystnych warunkach- więcej za niższą cenę. Więc ja na to, że bardzo chętnie, tylko czy Telekomunikacja podoła, a pani na to że oczywiście. Więc ja mówię, że już to przerabiałem rok temu i okazało się, że nie są w stanie dostarczyć mi 1 mega. Na co konsultantka, że sprawdzi i zadzwoni za kilka dni. Oczywiście nie dzwoni, dzwoni za to inna pani, która zaczyna całą zabawę od początku. Ja domagam się od niej sprawdzenia czy są techniczne możliwości podłaczenia chociaż 512 kilo, a ona mi na to... że muszę najpierw podpisać umowę, a potem się sprawdzi czy idzie czy nie. To się dawniej nazywało rozpoznanie walką Very Happy .
Pytanie do Lucyfera (albo kogokolwiek kto wie): gdzie mogę zadzwonić, żeby ktoś realnie sprawdził warunki u mnie na miejscu i powiedział czy to pójdzie czy nie?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lucyfer
jestem tu 24/24
jestem tu 24/24



Dołączył: 19 Mar 2006
Posty: 6670
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: gmina Babice - Prawie jak Polska :)

PostWysłany: Czw 16:57, 18 Gru 2008    Temat postu:

biro napisał:
Pytanie do Lucyfera (albo kogokolwiek kto wie): gdzie mogę zadzwonić, żeby ktoś realnie sprawdził warunki u mnie na miejscu i powiedział czy to pójdzie czy nie?


Najlepiej to się chyba dogadaj z monterami z Netbudu, którzy stale po gminie jeżdżą, oni są dla TP podwykonawcą instalacji i powinni mieć lepsze dojścia w terenie, niż pani od wciskania kitu czy ja.

Druga sprawa - masz na linii już jakieś łącze stałe? Jeżeli tak, to masz zapewne modem, a on ma możliwość podejrzenia, jaki jest stosunek sygnału do szumu linii i jakie jest tłumienie. To są dwa podstawowe parametry decydujące o tym, ile po niej poleci. Oczywiście pomiar nie jest tak dobry, jak robiony przez operatora, ale już coś mówi.

Ja mam na łączu S/N 30-40 dB, a tłumienie ok. 3-5 dB (to się zmienia zależnie od warunków pogodowych i innych), ale starczy na ponad 2 mega.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
osito
więcej niż znawca
więcej niż znawca



Dołączył: 03 Lis 2006
Posty: 251
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zielonki

PostWysłany: Czw 20:15, 18 Gru 2008    Temat postu:

Ja odpukać już od jakiegoś czasu nie mam problemów z neo. Mam opcję 1 mega i co jakiś czas sprawdzam na speedtest i nawet zawsze się zgadza, przeważnie jest trochę więcej nawet.
Tylko zebym nie zapeszył Twisted Evil


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
osito
więcej niż znawca
więcej niż znawca



Dołączył: 03 Lis 2006
Posty: 251
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zielonki

PostWysłany: Czw 20:17, 18 Gru 2008    Temat postu:

No i pochwaliłem Very Happy
Tym razem wyszło: wynik - 999 kbps.
Ech...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lucyfer
jestem tu 24/24
jestem tu 24/24



Dołączył: 19 Mar 2006
Posty: 6670
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: gmina Babice - Prawie jak Polska :)

PostWysłany: Czw 20:33, 18 Gru 2008    Temat postu:

osito napisał:
No i pochwaliłem Very Happy
Tym razem wyszło: wynik - 999 kbps.
Ech...


U mnie w tej chwili 846 kbps.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
biro
debeściak
debeściak



Dołączył: 19 Kwi 2008
Posty: 703
Przeczytał: 10 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lipków

PostWysłany: Czw 23:28, 18 Gru 2008    Temat postu:

Nie za bardzo się na tym znam, ale moje wyniki: margines: 9-10 dB, tłumienie: 63 dB nie wyglądają zbyt dobrze.
Czy można coś z tym zrobić? Czy przy takich parametrach mam szansę na 512 kilo? Czy zmiana modemu np. na router może w czymś pomóc?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lucyfer
jestem tu 24/24
jestem tu 24/24



Dołączył: 19 Mar 2006
Posty: 6670
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: gmina Babice - Prawie jak Polska :)

PostWysłany: Pią 1:33, 19 Gru 2008    Temat postu:

biro napisał:
Nie za bardzo się na tym znam, ale moje wyniki: margines: 9-10 dB, tłumienie: 63 dB nie wyglądają zbyt dobrze.


Odnoszę przemożne wrażenie, że w części modemów nie do końca dobrze opisano te parametry. Bo one są raczej na odwrót - S/N to 63, A tłumienie to 9-10.

Cytat:
Czy można coś z tym zrobić? Czy przy takich parametrach mam szansę na 512 kilo?


Nie mam szczegółowych danych w głowie, ale trochę te parametry nienajlepsze. Zapewne linia napowietrzna sprzed ponad 10 lat albo coś koło tego?

Cytat:
Czy zmiana modemu np. na router może w czymś pomóc?


Nic, bo to błąd pojęciowy. W ruterze do Neo też masz modem, tyle że zabudowany. Dlatego to są one nazywane ruterami-ADSL. Ruter jest oddzielnym członem (logicznie) i równie dobrze do "tylko rutera" można podpiąć zewnętrzny modem ADSL. Zadaniem rutera jest rozgałęzienie sygnału z modemu na kilka komputerów. Być może zastosowanie rutera-ADSL nieco lepszej klasy od tego, co daje TP nieco pomoże, a przede wszystkim zmiana oprogramowania nim sterującego z tepsowskiego na "ogólne" już powinna pomóc w rwaniu połączeń (o ile nie jest spowodowane siecią jako taką). To co TP dawała do swoich modemów, szczególnie dawniej, to była jakaś porażka. Między innymi miało uniemożliwiać dzielenie łącza internetowego miedzy kilka komputerów, z czego jakiś czas temu prawnie się wycofali, ale starsze oprogramowanie może jeszcze bruździć. Może BBS tu coś doradzi, bo głębiej siedzi w sieciach od strony abonenckiej, ja bawię się bardziej szkieletem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
biro
debeściak
debeściak



Dołączył: 19 Kwi 2008
Posty: 703
Przeczytał: 10 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lipków

PostWysłany: Pią 10:33, 19 Gru 2008    Temat postu:

Lucyfer napisał:

Odnoszę przemożne wrażenie, że w części modemów nie do końca dobrze opisano te parametry. Bo one są raczej na odwrót - S/N to 63, A tłumienie to 9-10.

Ja tam się nie znam, przepisałem na żywca.

Lucyfer napisał:
Nie mam szczegółowych danych w głowie, ale trochę te parametry nienajlepsze. Zapewne linia napowietrzna sprzed ponad 10 lat albo coś koło tego?

Ostatnie kilkaset metrów ziemna sprzed 4 lat, co bliżej centrali tego nawet nie wiem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lucyfer
jestem tu 24/24
jestem tu 24/24



Dołączył: 19 Mar 2006
Posty: 6670
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: gmina Babice - Prawie jak Polska :)

PostWysłany: Pią 13:13, 19 Gru 2008    Temat postu:

biro napisał:
Ostatnie kilkaset metrów ziemna sprzed 4 lat, co bliżej centrali tego nawet nie wiem


Niue tyle do centrali jest ważne, co do białej dużej szafy oznaczonej symbolem ONU, to jest właściwe zakończenie sieci teleinformatycznej, od którego dalej już net leci po szybkich łączach, na ogół światłowodowych. Tamte już nie mają bezpośredniego wpływu na szybkość dostępu ADSL (za to mają na użytkową, bo jak są za chude, to się robią natłoki, aż całkiem padną, jak u mnie na początku tego tygodnia).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pueblo
prawie debeściak
prawie debeściak



Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 667
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Stare Babice

PostWysłany: Pią 18:26, 19 Gru 2008    Temat postu:

Nie potrafię zrozumieć Waszych utyskiwań na neo, też mnie wkurzała, wkurzała, w końcu zmieniłem na netię i mam rewelację. 1 mega w opcji a w speed teście nigdy poniżej 1100 kbps. Confused

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lipcowiak
znawca
znawca



Dołączył: 13 Lip 2007
Posty: 193
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 5:09, 20 Gru 2008    Temat postu:

Lucyfer napisał:

Czy Was też BOK TP usiłował robić w idiotów?


Jak dla mnie infolinia TP to jakaś żenada. Moze są w stanie coś podpowiedzieć laikowi, na takiej zasadzie, że czytają z kartki procedry.

Gdy zgłaszałem ostatnio problem to kobieta prosi mnie:
-Proszę zrestartować komputer
-ja jej odpowiadam że to już dawno sprawdzałem i to nie jest przyczyna
-ale ona nalega Proszę zrestartować komputer
-na to ja, ale to nie ma wpływu na działanie neostrady bo ja mam ruter i już na ruterze nie dostaje ip
-no to ona ale ja pana Proszę o zrestartowanie komputera w tej chwili
-no to ja już troche poirytowany walnąłem: Ale który komputer mam zrestartować bo mam ich podpiętych dwadzieścia do rutera:)))
To ją na chwile zamurowałoSmile))

Dalsza rozmowa przebiegała w stylu:
-proszę wcisnąć przycisk START
-ale po co??? pytam
-niech pan wciśnie.
-proszę panią, mówię, jestem informatykiem. Już sprawdzałem, ip adresu nie dostaję. Internet nie działa.
-Dobrze, niech pan robi co mówię! Proszę wcisnąć przycisk START
-następnie proszę wybrać Uruchom
-następnie proszę wpisać cmd
-następnie proszę wcisnąć ENTER

Myślałem że tą osobę rozszarpięSmile

Tak wiec ja najpierw czułem się w rozmowie z nimi jak idiota, ale zachwile miałem ich wszystkich za idiotów.

Jeszcze jedna rzecz. Zgłoszenie imienne awarii zostało przyjęte. Tak jak wcześniej pisałem. Sam sobie to naprawiłem. Ale po 4 dniach myślę sobie dam im znać. Po co ma technik przychodzić. Okazało sieze zamkneli SAMI zgłoszenie nie podając żadnej przyczyny


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maniek
Gość






PostWysłany: Sob 9:37, 20 Gru 2008    Temat postu:

a jak wam chodzi Sferia??? jeśli ktoś ją ma wogóle... Cool
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lucyfer
jestem tu 24/24
jestem tu 24/24



Dołączył: 19 Mar 2006
Posty: 6670
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: gmina Babice - Prawie jak Polska :)

PostWysłany: Sob 10:14, 20 Gru 2008    Temat postu:

Pueblo napisał:
Nie potrafię zrozumieć Waszych utyskiwań na neo, też mnie wkurzała, wkurzała, w końcu zmieniłem na netię i mam rewelację. 1 mega w opcji a w speed teście nigdy poniżej 1100 kbps. Confused


Gdzie?

Bo ponad rok temu klubowi w Zielonkach Netia tez cuda wianki obiecywała, ale wymagała uprzedniego wymówienia Neostrady. A kiedy klub wymówił, to się okazało "sorry Gregory, jednak nie mamy możliwości technicznych" i klub został na lodzie bez dostępu do sieci.

Poza tym takie przejście od operatora do operatora zajmuje dni do tygodni, co jest akceptowalne przy użytku domowym (ale i wtedy niekoniecznie, jeżeli masz bank internetowy i musisz z niego robić płatności), zaś przy użytku zawodowym jest nieakceptowalne. Musiałbym na ten okres postawić łączność zastępczą.

Zresztą pomny narzekań na forum na jakość Neo, gdy ją założyłem, to jeszcze przez rok na drugiej linii trzymałem stary DSL SDI. Ale po roku całkowicie bezproblemowego działania Neo go oddałem, ile można płacić za coś, czego się prawie nie używa? No i po trzech latach zaczęły się duże kłopoty.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum :.:.: BABICKIE FORUM INTERNETOWE :.:.: Strona Główna -> TEMATY ARCHIWALNE 2009 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 5 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin