Forum :.:.: BABICKIE FORUM INTERNETOWE :.:.: Strona Główna :.:.: BABICKIE FORUM INTERNETOWE :.:.:
STARE BABICE
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

a to Polska wlasnie...
Idź do strony 1, 2  Następny
 
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum :.:.: BABICKIE FORUM INTERNETOWE :.:.: Strona Główna -> TEMATY ARCHIWALNE 2009
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
starship
już nie nowy, ale ...
już nie nowy, ale ...



Dołączył: 07 Paź 2008
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 13:43, 28 Sty 2009    Temat postu: a to Polska wlasnie...

[link widoczny dla zalogowanych]

wszystko cacy, tylko dlaczego w/w wspanialy applet w Javie
nie widzi ZADNYCH certyfikatow (kwalifikowanych nb.), ktore
SA ZAINSTALOWANE I WIDOCZNE na lokalnym komputerze??

albo

Okienko błędu z etykietą:
NIEZNANY WYJĄTEK
(jak nieznany to skad wie,ze wyjatek Wink

czy Pan Odpowiedzialny Informatyk moze cos podpowiedziec ??


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez starship dnia Śro 13:47, 28 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marsto
jestem tu 24/24
jestem tu 24/24



Dołączył: 26 Kwi 2007
Posty: 2730
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 14:38, 28 Sty 2009    Temat postu: Re: a to Polska wlasnie...

starship napisał:
https://starebabice.eurzad.org/ebforms/applet.php?form=zalozenie_konta.ebf

wszystko cacy, tylko dlaczego w/w wspanialy applet w Javie
nie widzi ZADNYCH certyfikatow (kwalifikowanych nb.), ktore
SA ZAINSTALOWANE I WIDOCZNE na lokalnym komputerze??

albo

Okienko błędu z etykietą:
NIEZNANY WYJĄTEK
(jak nieznany to skad wie,ze wyjatek Wink

czy Pan Odpowiedzialny Informatyk moze cos podpowiedziec ??


U mnie poszlo, a przynajmniej doszło do miejsca w którym mogę się zarejestrować. Trzeba było po drodze kliknąć ze 3 razy że się ufa i tyle. Może spróbuj na innej przeglądarce to zrobić, niestety IE czasami działa dziwnie.

Mnie natomiast dziwi co innego. Czemu klikając np: na link o polityce prywatności odpala się strona gminy Wiązowna Wink
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lucyfer
jestem tu 24/24
jestem tu 24/24



Dołączył: 19 Mar 2006
Posty: 6670
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: gmina Babice - Prawie jak Polska :)

PostWysłany: Śro 17:03, 28 Sty 2009    Temat postu: Re: a to Polska wlasnie...

Marsto napisał:
Mnie natomiast dziwi co innego. Czemu klikając np: na link o polityce prywatności odpala się strona gminy Wiązowna Wink
[link widoczny dla zalogowanych]


Lenistwo programisty, który zamiast przenieść moduł i dać aktualny link, daje link do strony na której go pierwszy raz umieścił Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
starship
już nie nowy, ale ...
już nie nowy, ale ...



Dołączył: 07 Paź 2008
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 22:51, 29 Sty 2009    Temat postu:

https://starebabice.eurzad.org/ebforms/applet.php?form=zalozenie_konta.ebf
usilnie prosze o wyjasnienie sprawy:
-probuje na Windows XP x86 i Windows 7 x64,
wszystkie aktualizacje zainstalowane,
certyfikat kupiony w Sigillum.
Sigillum PCCE - kwalifikowany CA1

APPLET SKONSTRUOWANY PRZEZ PANA, PANIE INFORMATYK JEST ZLE SKONSTRUOWANY PONIEWAZ NIE DZIALA, MOZE BY PAN LASKAWIE TO POPRAWIL ZA MOJE (PODATNIKA PIENIADZE).

Zarowno magazyn systemowy jak i Java w systemie wskazuje ,ze w/w certyfikat jest zainstalowany, tylko wspanialy applet urzedowy nie raczy go widziec.

moze odpowiedzialnosc finansowa urzednika za sknocona robote z pieniedzy podatnikow doda Panu skrzydeł ??
prosze rowniez o wyjasnieni koniecznosci(??) stworzenia wlasnego konta na stronie urzedowej(skrzynce podawczej). O ile Wiem jakikolwiek dokument podpisany kwalifikowanym ceryfikatem i przeslany poczta email ma taka sama moc urzedowa jak osobiscie zlozone pismo.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez starship dnia Czw 22:55, 29 Sty 2009, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lucyfer
jestem tu 24/24
jestem tu 24/24



Dołączył: 19 Mar 2006
Posty: 6670
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: gmina Babice - Prawie jak Polska :)

PostWysłany: Czw 23:28, 29 Sty 2009    Temat postu:

Ale to raczej nie gminny informatyk tworzył ten system, a zewnętrzna firma, której dane można znaleźć zapewne na stronie ePUAPu gminnego. Co do tworzenia konta to by trzeba było zobaczyć, czy tego jakieś nasze dziwne przepisy nie narzucają. A tu już ręce opadają, bo w materii przepisów jesteśmy ładne kilka lat do tyłu za zachodem, jako że rząd do dziś nie umiał określić nawet podstawowych ram prawnych działania e-administracji. Dlatego jest taki bałagan w oprogramowaniu poszczególnych urzędów, bo każdy szyje po swojemu.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
starship
już nie nowy, ale ...
już nie nowy, ale ...



Dołączył: 07 Paź 2008
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 23:59, 29 Sty 2009    Temat postu: re

Lucyfer napisał:
..(..). bo każdy szyje po swojemu.


ale ktos zlecal i odbieral pewnie zlecenie(z przetargu?? Wink) na uruchomienie podpisu ??

a jednak odpowiedzialnosc finansowa (na wyzszych i nizszych szczeblach) bardzo by sie przydala WSZYSTKIM.
Oprocz litery prawa jest zawsze tzw.duch prawa,
b.czesto urzednik nie tylko ,ze jest dyletantem to jeszcze CELOWO
stara sie zaszkodzic albo przynajmniej NA WSZELKI WYPADEK nic nie zrobic.
Bo o ile przepis faktycznie moze byc dzIurawy/niejasny -tym bardziej zostawia pole do interpretacji W OBIE STRONY.
Poza tym kazda decyzja zanim zostanie podpisana przez organ, jest sprawdzana przez obsluge prawna urzedu.
A bajzel w przepisach daje dodatkowe mozliwosci tym.ktorzy je wykonuja-tu sie zgadzam.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lucyfer
jestem tu 24/24
jestem tu 24/24



Dołączył: 19 Mar 2006
Posty: 6670
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: gmina Babice - Prawie jak Polska :)

PostWysłany: Pią 0:23, 30 Sty 2009    Temat postu:

Widzisz, w innych krajach gdy podejmowano decyzje o wchodzeniu w e-administrację, zaczynano od góry - na szczeblu centralnym opracowywano normy, ramy, wytyczne, a także tworzono zespoły konsultacyjne służące samorządom pomocą w wyborze oprogramowania i kontroli poprawności jego wdrożenia.

U nas władze centralne ileś lat temu postanowiły, że "będzie e-administracja", ale poza tym za zakresu o którym piszę na górze wiele w praktyce nie zrobiono. Założono, że 'jak kazaliśmy, to na dole sobie muszą poradzić". I nie ma bata, w ten sposób spójnego systemu się nie zrobi. W Polsce wciąż nie wdrożono krajowej wersji europejskich ram interoperacyjności, to o czym mamy mówić? Z całym szacunkiem dla gminnych informatyków, ale wielu to zwyczajnie przekracza i takie ich prawo, bo to nie oni powinni za to być odpowiedzialni, choć na siłę to na nich zrzucają władze centralne.

Do tego jest pewien dualizm, bo przecież na serwerach MSWiA działa system sPUAP, z którego formalnie mogą korzystać wszystkie urzędy, więc po co stawiać im lokalne skrzynki podawcze?

Zresztą podobnie się dzieje w wielu innych dziedzinach - "myśmy kazali, to wy se radźcie", mimo że owa góra nie opracowała jasnych przepisów, na jakich różne rzeczy mają działać. Analogiczne cyrki były z .... segregacją odpadów. Rząd ogłosił, że "się ją wprowadza", ale zapomniał powiedzieć, jak to ma działać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
starship
już nie nowy, ale ...
już nie nowy, ale ...



Dołączył: 07 Paź 2008
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 10:12, 30 Sty 2009    Temat postu:

tjaaaa....

no to super.czyli wracamy do poczatku czyli 'przynies pan koperte, jak sie da to sie zrobi'-troche jak z zydami na synaju-kilka pokolen musi wymrzec zeby cos sie zmienilo.
Czyli punkt pt.E-podpis nie dziala, to znaczy-dziala inaczej.

Z innej beczki: dlaczego na WWW BIP Stare babice brak zalacznikow do planow miejscowych-przeciez to normalna sprawa,ze powinny byc.
Urzad chce zarobic na swojej kserokopiarce w korytarzu czy jak ? Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lucyfer
jestem tu 24/24
jestem tu 24/24



Dołączył: 19 Mar 2006
Posty: 6670
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: gmina Babice - Prawie jak Polska :)

PostWysłany: Pią 11:51, 30 Sty 2009    Temat postu:

starship napisał:
tjaaaa....

no to super.czyli wracamy do poczatku czyli 'przynies pan koperte, jak sie da to sie zrobi'-troche jak z zydami na synaju-kilka pokolen musi wymrzec zeby cos sie zmienilo.
Czyli punkt pt.E-podpis nie dziala, to znaczy-dziala inaczej.


Odnoszę przemożne wrażenie, że cała sprawa e-podpisu w Polsce sprowadza się nie do jego racjonalnego wdrożenia, tylko do tego, czyja firma na tym zarobi. Zresztą jak zwykle w wielu innych sprawach też.

Cytat:
Z innej beczki: dlaczego na WWW BIP Stare babice brak zalacznikow do planow miejscowych-przeciez to normalna sprawa,ze powinny byc.
Urzad chce zarobic na swojej kserokopiarce w korytarzu czy jak ? Wink


a) żeby to było czytelne, trzeba by było wskanować dobrym skanerem formatu A0, a pewnie gmina takiego nie ma.

b) ważyłoby to sporo, jak plany z witryny SISKOMu, a nie wiem jaką przestrzeń na serwerach ma wykupiona gmina.

c) z kolei jakby to miało chodzić tak, jak PODGIK, to ja dziękuję, wolę się już nie frustrować. Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
starship
już nie nowy, ale ...
już nie nowy, ale ...



Dołączył: 07 Paź 2008
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 13:12, 30 Sty 2009    Temat postu: eee tam,

nie zgodze sie z Szanownym Przedmówcą:

- PODGIK jest wektorowy (chodzi chyba pod java) i chodzi mozliwie ale dane są ONLINE ! (ładowane na bieżąco)

- MPZP generalnie udostepnia sie do download'u, jesli zrobic JPEGi ze skanów (w koncu sa kolorowe) min. 72-makx. 150 DPI to naprawde nie potrzeba kosmicznych technologii (jeszcze sa GPL formaty-np. PNG) !
a to ,ze to kompresja stratna nie ma tu zadnego znaczenia.

To jak: POMOŻECIE ??

PS.Vide BIP Łomianki chociazby..


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez starship dnia Pią 13:12, 30 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lucyfer
jestem tu 24/24
jestem tu 24/24



Dołączył: 19 Mar 2006
Posty: 6670
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: gmina Babice - Prawie jak Polska :)

PostWysłany: Pią 13:42, 30 Sty 2009    Temat postu: Re: eee tam,

starship napisał:
nie zgodze sie z Szanownym Przedmówcą:

- PODGIK jest wektorowy (chodzi chyba pod java) i chodzi mozliwie ale dane są ONLINE ! (ładowane na bieżąco)


a) na megowym łączu i przy maszynce dualcore 2,6GHz i 2 GB RAM to się żałośnie wolno wlecze.

b) plany są w wielu aspektach mocno nieaktualne - mają dziesięcioletnią "dziurę" w aktualizacjach, bo nie ma komu i nie ma pieniędzy by ucyfrowić folie z tamtego okresu. Czyli to trochę tak, jak GPS z Automapą w wersji 1.0, coś widać, ale niekoniecznie zgodnie ze stanem faktycznym. Widać domy sprzed 12 lat i powstałe nie wcześniej niż około 2 lat temu, ale tych w międzyczasie nie ma. Spróbuj pogrzebać w danych swojej okolicy dokładniej. Dzwoniłem w tej sprawie do PODGiK i stad mam wyjaśnienia.

Cytat:
- MPZP generalnie udostepnia sie do download'u, jesli zrobic JPEGi ze skanów (w koncu sa kolorowe) min. 72-makx. 150 DPI to naprawde nie potrzeba kosmicznych technologii (jeszcze sa GPL formaty-np. PNG) !
a to ,ze to kompresja stratna nie ma tu zadnego znaczenia.


Tylko kwestia pożądanej szczegółowości.

Cytat:
To jak: POMOŻECIE ??

PS.Vide BIP Łomianki chociazby..


Postaram się porozmawiać z decydentami. Mnie to się w ogóle marzy taka poglądowa mapa gminy z nakładanymi warstwami co się gdzie dzieje, co zbudowano, co jest w planach, itd. Żeby to nie było tylko stratą czasu dla ludzi wprowadzających dane, zrobiłbym ją jako wyjście z narzędzia geowizualizacyjnego, które samym urzędnikom by służyło do koordynacji prac i planów oraz obserwacji postępów realizacji. Ale to pewnie za jakąś chwilę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
starship
już nie nowy, ale ...
już nie nowy, ale ...



Dołączył: 07 Paź 2008
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 14:12, 30 Sty 2009    Temat postu: dla jasnosci...

1) u mnie: Intel DualCore 2133, 2GB Ram, Radeon1950 + DSL 512 jest calkiem ok(sprawdzalem z innych lokalizacji takze) i jest AKCEPTOWALNE(tzn.da-sie-korzystac), proponuje moze sprawdzic aktualizacje Javy i driverów karty graficznej oraz poprobowac z IExplorer i Firefox'a.

2) NIE WEKTORYZOWAC tylko ZESKANOWAC (opisac Stan prawny na dzien:XXXXX) do bitmap JPEG/PNG (co tam wygodniej) a rozdzielczosc trzeba dobrac eksperymentalnie (min.72 - max. 150(200) DPI ), dodac linki koło odpowiednich Uchwał i wsjo.

3) No to wlasnie PODGIK dziala na tej zasadzie, to sie w zasadzie nazywa GIS (geographical information system), do zrobienia ale nie odrazu.jakby co moge cos tam podpowiedziec.
ALE: przynajmniej na razie prostsze i istotniejsze byloby umieszczenie OBOWIAZUJACYCH ZESKANOWANYCH ZALACZNIKOW GRAFICZNYCH,
wtedy Uchwaly w BIP sa kompletne.
GIS jest na pewno dobrym pomysłem (jeszcze z innych powodo-np.zarzadzanie kryzysowe) ale póki co, w naszej przasnej rzeczywistosci -->raczej dla organow uprawnionych do zmiany jego zawartosci a ludziom potrzeba JASNEGO PRAWA LOKALNEGO (ale to brzmi!)

Z ostatnie chwili: za moment wejdzie JPEG-XR
[link widoczny dla zalogowanych]

podobno ma kompresje dajaca do 2x mniejsze pliki niz zwykly JPEG(to oczywiscie zalezy od kilku rzeczy) i zauwazalnie lepsza jakosc (mniej stratne algorytmy)


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez starship dnia Pią 14:40, 30 Sty 2009, w całości zmieniany 4 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lucyfer
jestem tu 24/24
jestem tu 24/24



Dołączył: 19 Mar 2006
Posty: 6670
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: gmina Babice - Prawie jak Polska :)

PostWysłany: Pią 15:46, 30 Sty 2009    Temat postu: Re: dla jasnosci...

starship napisał:
1) u mnie: Intel DualCore 2133, 2GB Ram, Radeon1950 + DSL 512 jest calkiem ok(sprawdzalem z innych lokalizacji takze) i jest AKCEPTOWALNE(tzn.da-sie-korzystac), proponuje moze sprawdzic aktualizacje Javy i driverów karty graficznej oraz poprobowac z IExplorer i Firefox'a.


Generalnie pracuję pod FF. Na wersjach 2.x chodziło wolno, na 3.x jeszcze nie sprawdzałem, bo one i bez tego czkają, mają jakąś niedoróbkę, bo i ze Stanów mi znajomi na to narzekają.

Cytat:
2) NIE WEKTORYZOWAC tylko ZESKANOWAC (opisac Stan prawny na dzien:XXXXX) do bitmap JPEG/PNG (co tam wygodniej) a rozdzielczosc trzeba dobrac eksperymentalnie (min.72 - max. 150(200) DPI ), dodac linki koło odpowiednich Uchwał i wsjo.


Ale do tego potrzeb skanera, chociaż może i architektura już ma? Temat do pociągnięcia, bo też mi tych załączników zawsze brakowało, stąd moje narzekanie na PODGiK przy szukaniu "działki xxx/y".

Cytat:
3) No to wlasnie PODGIK dziala na tej zasadzie, to sie w zasadzie nazywa GIS (geographical information system), do zrobienia ale nie odrazu.jakby co moge cos tam podpowiedziec.


Tylko podgik jest bardziej specjalizowany niż typowy GIS, poza tym u nas nie ma w skali kraju, w odróżnieniu od np. USA, centralnego repozytorium map zasadniczych, na które lokalne GISy mogą nakładać nakładki lokalne, ale władze centralne nanoszą dane centralne, na przykład ze spisów powszechnych, odpowiednika GUS, itd.

Cytat:
ALE: przynajmniej na razie prostsze i istotniejsze byloby umieszczenie OBOWIAZUJACYCH ZESKANOWANYCH ZALACZNIKOW GRAFICZNYCH,
wtedy Uchwaly w BIP sa kompletne.


Tu się zgadzamy, kiedyś to nawet w UG sugerowałem, wrócę do tematu.

Cytat:
GIS jest na pewno dobrym pomysłem (jeszcze z innych powodo-np.zarzadzanie kryzysowe) ale póki co, w naszej przasnej rzeczywistosci -->raczej dla organow uprawnionych do zmiany jego zawartosci a


Dodatkowo jest wiele systemów GIS, masz MS, masz Autodeska i szereg mniejszych, więc kwestia decyzji, w co iść. Dla mnie autodeskowe chodzą szybciej, niż obecny PODGiK, Mapem MS się nie bawiłem.

Cytat:
ludziom potrzeba JASNEGO PRAWA LOKALNEGO (ale to brzmi!)


Szczególnie, że prawo lokalne musi być umocowane w prawie powszechnym, a to nie jest jasne i spójne, więc to trochę tak, jakby próbować tynkować drewnianą chałupę potem się dziwiąc, że tynk pęka i odpada Very Happy

Cytat:
Z ostatnie chwili: za moment wejdzie JPEG-XR
[link widoczny dla zalogowanych]

podobno ma kompresje dajaca do 2x mniejsze pliki niz zwykly JPEG(to oczywiscie zalezy od kilku rzeczy) i zauwazalnie lepsza jakosc (mniej stratne algorytmy)


Szalony wyścig, bo z drugiej strony widzę w jakie przepustowości idą sieci szkieletowe IP. Niedługo na kraj średniej wielkości wystarczy kilka ruterów szkieletowych Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
starship
już nie nowy, ale ...
już nie nowy, ale ...



Dołączył: 07 Paź 2008
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 16:00, 30 Sty 2009    Temat postu:

skainand pamietam ,ze kiedys pioniersko zaczynala GIS firma BIPROGEO we Wroclawiu na bazie programu MicroStation plus Descartes ( a to wynika z faktu ,ze uStation bylo kiedys wlasnoscia Intergraph a ta z kolei wywodzi sie z technologii obrobki b.duzych rastrow(np.zdjec lotniczych) dla armii kanadyjskiej), a obecnie ktoras gmina/powiat na 100% ma to wdrozone.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lucyfer
jestem tu 24/24
jestem tu 24/24



Dołączył: 19 Mar 2006
Posty: 6670
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: gmina Babice - Prawie jak Polska :)

PostWysłany: Pią 17:24, 30 Sty 2009    Temat postu:

starship napisał:
skainand pamietam ,ze kiedys pioniersko zaczynala GIS firma BIPROGEO we Wroclawiu na bazie programu MicroStation plus Descartes ( a to wynika z faktu ,ze uStation bylo kiedys wlasnoscia Intergraph a ta z kolei wywodzi sie z technologii obrobki b.duzych rastrow(np.zdjec lotniczych) dla armii kanadyjskiej), a obecnie ktoras gmina/powiat na 100% ma to wdrozone.


W Warszawie duż GISu robi też Globema, która ma w tym spory staż.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum :.:.: BABICKIE FORUM INTERNETOWE :.:.: Strona Główna -> TEMATY ARCHIWALNE 2009 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin