Autor Wiadomość
jamina
PostWysłany: Śro 20:37, 12 Lip 2017    Temat postu:

Nie trzeba się bać rzeczy, których się nie do końca rozumie. Owoce poddane liofilizacji są bardzo zdrowe. Mało tego - często macie z nimi do czynienia np. w płatkach. To świetna alternatywa do świeżych owoców, ponieważ: owoce liofilizowane zachowują wszystkie składniki odżywcze. Są bardzo wartościowe jesli chodzi o składniki odzywcze, dodatkowo pięknie pachną (zachowują naturalny zapach) i wyśmienicie smakujją. Moje ulubione płatki od Sante są z dodatkiem takich owoców i naprawdę widać i czuć różnicę zestawiając je z innymi produktami bez takich owoców, a w zamian np. z suszonymi. Dodatkowo, do samego procesu nie używa się żadnych chemicznych środków konserwujacych więc nie dość że jest smacznie to i zdrowo. To zdecydowanie zdrowa żywność, jak kogoś zainteresowałam to zachęcam do poczytania więcej o tych produktach na "https://www.sante.pl/"
AnnaAnia
PostWysłany: Pon 8:23, 18 Kwi 2016    Temat postu:

Szczerze wątpię czy jest zdrowe, już sama nazwa odstrasza :/
pawlak
PostWysłany: Śro 14:56, 02 Mar 2016    Temat postu:

Jest to dobry pomysł ale czy takie jedzenie jest zdrowe?
weronica
PostWysłany: Nie 21:07, 14 Lut 2016    Temat postu:

Czytałam o tym jak oczyścić wodę w warunkach survivalowych. Do budowy filtra potrzebujemy trzech prostych gałęzi o długości około 1m, trzech kawałków materiału, kilka garści piasku i węgla drzewnego. Węgiel drzewny rozsypujemy na każdym kawałku materiału, a następnie przelewamy wodę przez ten polowy filtr. Uzbieraną w ten sposób wodę gotujemy przez minimum 15 minut.

Oczywiście jeżeli wiecie że podczas wyprawy będziecie musieli oczyszczać wodę to radzę zaopatrzyć się w węgiel aktywowany [http://proekojp.pl/produkty/wegiel-aktywny/] i jakieś tkaniny spełniające rolę membran. Najlepiej dopasować do tego gotowe filtry używane przez akwarystów. Węgiel aktywny sprzedają oni w gotowych tkaninach membranowych. Wystarczy potem tylko zrobić odpowiedni lejek i filtr survivalowy gotowy.
żoliborz
PostWysłany: Nie 16:45, 07 Lut 2016    Temat postu: Jedzenie liofilizowane

Coraz częściej podczas wędrówek po górach, czy surwiwalu poleca się by zaopatrzyć się w jedzenie liofilizowane.
Co to takiego?
Liofilizacja to suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji. W metodzie tej rozpuszczalnik jest usuwany w obniżonej temperaturze i pod zmniejszonym ciśnieniem. Umożliwia suszenie produktów termolabilnych (nieodpornych na ogrzewanie). Liofilizację w technologii żywności zastosowano po raz pierwszy w trakcie II wojny światowej na zlecenie rządu Stanów Zjednoczonych zmierzającego do wyprodukowania lekkich wagowo racji żywności dla wojska.
Czyli smaczne, pożywne i ważą niewiele co dla turysty noszącego wszystko na plecach jest bardzo ważne.
Gdzie je kupić?
Najlepiej w sklepach turystyczny i surwiwalowych. Ja kupuję w sklepie internetowym http://www.bron.pl/survival/racje-zywnosciowe-wojskowe i jestem z ich jakości zadowolony.

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group